21 Ocak 2012 Cumartesi

Kamboçya'da Kaplumbağalar uydudan izlenecek

Kamboçya'da, doğaya salınan nesli tükenme tehdidi altındaki bir yetişkin kaplumbağa uydu aracılığıyla izlenecek.

Doğada sadece yaklaşık 200 tane kaldığı düşünülen yetişkin terrapinlerden (bir tür tatlı su kaplumbağası) biri, ülkenin güneybatısındaki bir nehre uzmanların ve halkın katıldığı bir törenle bırakıldı.

Natural Life - Doğa ve Doğal Yaşam: Böcekler cinayetleri nasıl çözüyor!

Natural Life - Doğa ve Doğal Yaşam: Böcekler cinayetleri nasıl çözüyor!: Böceklerin cinayetleri çözmek için kullanıldığını biliyor muydunuz? Nasıl mı? İşte yanıtı… Böceklerin küçük olduklarına bakmayın, boyundan...

Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Amazon ormanlarında, ağaçların kesilmesi ya da yanmasıyla oluşan tehlike

Amazon ormanlarında, ağaçların kesilmesi ya da yanması nedeniyle karbondioksit salımının artabileceği uyarısında bulunuldu.

Amerika Orman Araştırma Merkezi bilimadamlarının çalışmaları, Amazon bölgesinin değişerek karbondioksit bacaları haline gelebileceğini işaret ediyor.

Bilimadamları, yarım yüzyılda Brezilya'nın Amazon bölgesinde nüfusun 6 milyondan 25 milyona çıktığını, nüfus artışına bağlı olarak ormanlık alanların hızla azaldığını vurguladı.

Yapılan araştırmalar Amazon ormanlarının, 10 yılı aşkın süredeki fosil yakıt salımı miktarına eşdeğer olan yaklaşık 100 milyar ton karbonu tuttuğunu gösteriyor.

19 Ocak 2012 Perşembe

Boa yılanı Avının nabzını hissedebiliyor!

Boa yılanlarının, kurbanlarının kalp atışlarının giderek zayıflamasını hissedebildikleri ve ancak kalpleri tamamen durduğunda onları bıraktıkları ortaya çıkarıldı.

İngiliz Kraliyet Topluluğu'na ait "Biology Letter" adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, yakaladıkları kurbanlarını ezerek öldüren boa yılanları, kurbanlarını ne kadar sıkmaları gerektiğini hissedebiliyor. Kurbanlarının kalp atışlarının zayıfladığını hisseden boa yılanları, ancak kalbi tamamen durduktan sonra kurbanlarını yiyor. ABD'nin Pennsylvania eyaletindeki Dickinson Üniversitesi'nden araştırmacılar, boa yılanlarının kurbanlarını ne kadar sıkmaları gerektiğini ölçüp ölçemediklerini saptamak için yılanlara canlı ve ölü fareler verdi.

Havayı hoyratça tüketiyoruz

Gökdelenler İstanbul'da nefes almayı bile zorlaştırıyor.

İstanbul’da yükselen onlarca gökdelen, sadece kentin eşsiz siluetini değil hava kalitesini de bozuyor. İstanbul’un en önemli hava koridorunda “sentetik perdeler” oluşturan gökdelenler, trafik yoğunluğunun yarattığı emisyonların doğal yollarla seyreltilmesini engelliyor.

16 Ocak 2012 Pazartesi

Sapanca Gölü özel hükümlerle korunacak - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler

Sapanca Gölü özel hükümlerle korunacak - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinin Sapanca Gölü havzası için özel hükümler belirlenmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini belirterek, havzanın belirlenecek özel hükümlere göre yönetileceğini kaydetti.

- Sent using Google Toolbar

Orman - Ormancılık - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamıBitki ekolojisi,Hayvan ekolojisi,tür ekolojis

Kaz Dağları'nın suyuna göz diktiler - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler

Kaz Dağları'nın suyuna göz diktiler - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Kaz Dağları'nda altın işletmeciliğine hazırlanan şirket, gerekli su ihtiyacının karşılanması için baraj yapılmasını istedi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ilin su kaynakları üzerine kurulacak barajın, 400 bine yakın kişinin su gereksinimini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

- Sent using Google Toolbar

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri
Ekosistem - Ekolojik Denge

11 Ocak 2012 Çarşamba

Çevreyi kirletmenin cezası arttı

Çevre Kanunu'na aykırı durumlarda verilecek idari para cezaları yüzde 10.26 oranında arttırıldı. Buna göre umuma açık yerlerde çevreyi kirletene 155 TL, aracının muayenesini yaptırmayana bin 601 TL, içme suyuna atık karıştırana 76 bin 994 TL para cezası kesilecek. Gürültü kirliliğine neden olan mekanlar ise 19 bin 247 TL ceza ödeyecek.
Resmi Gazete'nin bugün ki sayısında yayımlanan Ceza Kanunu uyarınca verilecek idari para cezalarına tebliğe göre yeni ceza rakamları 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2011 yılı yeniden değerleme oranında yani yüzde 10,26 olarak tespit edilen yeni ceza rakamları şu şekilde belirlendi:

9 Ocak 2012 Pazartesi

Burdur Gölü hızla kuruyor

Son 35 yılda üçte biri çekilen Burdur Gölü tamamen kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. 194 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan göldeki küçülmenin başlıca nedeni gölü besleyen akarsuların üzerine kurulan barajlar. Çevresinde açılan sondaj kuyuları da gölü zenginleştiren yeraltı sularının azalmasına neden oluyor. Böyle devam ederse göl devasa bir çukura dönecek.

Gölü koruyabilmek için 2007 yılından beri havzada çalışmalar yürüten Doğa Derneği, yaklaşan tehlikeye bir kez daha dikkat çekmek için hafta sonu Burdur Gölü’ne Sadakat Yolculuğu gerçekleştirdi. İstanbul, Ankara, Hasankeyf, Şanlıurfa ve Hatay’dan cuma günü yola çıkan sadakat yolcuları cumartesi günü artık çöle dönen gölde buluştu. Bir zamanlar suyla kaplı olan gölün tabanına yatarak “S.O.S” yazısı oluşturan gönüllüler, doğanın yardım çığlığını tüm Türkiye’ye duyurdular.

6 Ocak 2012 Cuma

İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu'nun yapısı değişti

İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu'nun yapısı, son dönemde kurulan yeni bakanlıklar, bakanlık adı ve teşkilat yapılarındaki değişikliklerle uyumlu hale getirilecek.

İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu ile ilgili Başbakanlık Genelgesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Genelgede, Kurul'un iklim değişikliğinin zararlı etkilerini önlemek için gerekli tedbirlerin alınması, bu konuda ülkenin şartlarına uygun politikaların belirlenmesi, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması amacıyla 2010/18 sayılı Genelge ile oluşturulduğu anımsatıldı.

Arılı'da yeniden HES nöbeti

Rize'nin Fındıklı ilçesi Arılı Deresi'nde başlatılan çalışmaların, hidroelektrik santrali (HES) projelerinin alt yapısı olduğunu belirten köylüler yeniden nöbete başladı. Gruba, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya da destek verdi.

Arılı Vadisi, Hara Köyü’nde sürdürülen dere ıslah çalışmalarının bölgede yapımı planlanan hidroelektrik santral projeleri için altyapı çalışması olduğunu öne süren yöre halkı, önceki hafta protesto gösterisi yaparak nöbete başlamıştı. Vadide 2 gün süren nöbetin ardından Kaymakamlık’ta yapılan toplantıda halk, dere ıslahının HES çalışması olmadığına ikna edildi.
Ancak yöre halkı, 14 kilometrelik vadideki Arılı Deresi’nin 5’er metrelik duvarla kanala alınmasına karşı çıktı, çalışmanın taş dolgusu ile ve doğal görünüme zarar vermeden sürdürülmesini istedi. Ancak bu talep, projede değişiklik yapamayacağını belirten Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerince kabul edilmedi. Bunun üzerine DSİ’ ye beton kanal çalışmasını durdurması için bir hafta süre veren yöre halkı yeniden harekete geçti.
Fındıklı Derelerini Koruma Platformu öncülüğünde Fındıklı ilçe meydanında toplanan yaklaşık 700 kişi, “Fındıklı Dereleri Özgür Akacak” pankartı ile HES karşıtı sloganlar attı.
Gruba, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya ile Artvin’in Hopa ilçesinden gelen bir grup da destek verdi. Fındıklı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadirhan Kadıoğlu, “Deremizin ve halkımızın rant uğruna ıslah edilmesini istemiyoruz. Onurlu ve yürekli Fındıklı halkı deresinden ve suyundan asla vazgeçmez” dedi. Grup, daha sonra Cumhuriyet Caddesi boyunca sloganlar atarak yürüdü ve Tahiroğlu Köprüsü mevkisine gitti. Burada kamyon ve minibüslere binen grup, Hara Köyü’ne gelerek dere ıslah çalışmasının yapıldığı şantiye sahasına girdi. Jandarma’nın geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede ateş yakan grup, nöbete başladı. Gecede sürecek bekleyiş için 30’ar kişilik gruplar nöbet tuttu. Nöbet dün de sürdü.
Yurttaşların HES nöbeti sürerken, önceki gece 2 iş makinasının camları kimliği belirsiz kişiler tarafından kurşunlandı. Fındıklı Derlerine Koruma Platformu Sözcüsü Avni Ertaş, iş makinelerine yapılmış olan saldırının kendileri ile alakası olmadığını ve provokasyonla karşı karşıya olduklarını söyledi.
Orman - Ormancılık - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı Bitki ekolojisi,Hayvan ekolojisi,tür ekolojisi

Etna yanardağı korkuttu

Çarşamba akşamından itibaren faaliyetinde artış kaydedilen Sicilya'daki yanardağdan bu sabah dev kül ve duman bulutları yükselirken, güneydoğudaki krater ise lav püskürttü.

Sicilya Jeofizik ve Volkanbilimi Enstitüsü verilerine göre, İtalya'daki yanardağın püskürttüğü küller beş

'Doğada alarm zilleri çalıyor

Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO), dünyanın giderek ısındığı ve küresel ısınmanın artık öngörü olmaktan çıktığını belirttiği raporunda 'Doğada alarm zilleri çalıyor. Bu zillerin uyarısını yaptığı tehlike öyle bir tehlike ki, hiçbir insanın dışında kalma şansı yok' denildi.

ÇETKO , “Küresel Isınmaya Karşı Dünya Eylem Günü” dolayısıyla bir rapor hazırladı. Raporda, iklim değişikliğinin dünyanın her yerinde çevre felaketleri ve bunların acı sonuçlarıyla kendini gösterdiği anımsatılarak; küresel ısınmadan dolayı 10 yıllık süreçte kendini gösterecek 2 derecelik bir ısınma artışının dünyayı geri dönülmez bir yıkımın içine sokacağına dikkat çekildi.

5 Ocak 2012 Perşembe

Hayvanlar Alemi Hayvanlar Dünyasında Yaşam: Dünyanın ilk melez köpekbalığı!

Hayvanlar Alemi Hayvanlar Dünyasında Yaşam: Dünyanın ilk melez köpekbalığı!: Araştırmacılar, siyah uçlu köpekbalığı familyasından melez bir tür keşfettiklerini açıkladı. Yeni türe ait 57 köpekbalığı, Avustralya’nın...

Hayvan Bakımı, Hayvan Eğitimi, Hayvan Resimleri Veterinerlik & Hayvan Sağlığı

4 Ocak 2012 Çarşamba

Doğa ve İnsanın Birlikte Var Olduğu ve Olacağı Bir Yönetim Planı

''Doğa ve İnsanın Birlikte Var Olduğu ve Olacağı Bir Yönetim Planı'' olarak ele alınan Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı'nı hazırlama çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin en büyük Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Tuz Gölü ve çevresindeki biyolojik çeşitliliğin korunması, mevcut kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetiminin sağlanmasını amaçlayan Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı çalışmaları kapsamında hazırlanan taslak plan, Konya'da alan ile ilgili önemli paydaşlar ve kanaat önderlerinin katıldığı ''Değerlendirme Toplantısı'' ile tartışıldı.

3 Ocak 2012 Salı

Norveç,kıyı,ölü balık Norveçliler gözlerine inanamadı!

Norveç’in Nordreisa bölgesindeki bir kumsala 20 ton ölü balık vurması yetkilileri endişelendirdi.
Bilim insanları bu kadar fazla balığın ölümünün arkasında ne yattığını anlayabilmiş değil. Guardian'ın haberine göre, uzmanlar avcı balıkların veya güçlü bir fırtınanın balıkların kıyıya sürülmesinde etkili olabileceğini düşünüyor.

1 Ocak 2012 Pazar

Şavşatlılar HES mücadelesini kazandı

Artvin'in Şavşat ilçesinde 28 köyü susuz bırakacak Susuz Regülatörü ve HES projesi için 'yürütmeyi durdurma ve iptal' davası açan 74 köylü hukuk mücadelesini kazandı.

Artvin’in Şavşat ilçesinde yapılması planlanan Susuz Regülatörü ve HES için verilen “ÇED Gerekli Değildir” raporu için Rize İdare Mahkemesi tarafından verilen “yürütmeyi durdurma” kararına karşın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “ÇED Olumlu” raporu verildiği ortaya çıkmıştı. Mahkeme süreci devam ederken, bakanlığın “ÇED Olumlu Raporu” vermesine tepki gösteren Şavşatlı köylüler

Birinci sınıf tarım alanına 5 santral

Hatay'ın Erzin ilçesindeki iki köyde, yargı süreci devam etmesine rağmen 3 bin dönümlük birinci sınıf tarım alanına 5 termik santral kurulması için ilk adım atıldı.

Termik santralların yapımı için Erzin Belediyesi’nden ruhsat alan şirket, 750 dönümlük alanda hafriyat ve düzeltme çalışmalarını başlattı. Termik santrallardan biri Yeşiltepe köyü, dördü Aşağı Burnaz köyünde kurulacak.

Sulak alanlar tehlike altında

Türkiye'de son 50 yıl içinde yaklaşık 1 milyon 300 bin hektardan fazla sulak alanın kurutma, doldurma ve su sistemine yapılan müdahaleler nedeniyle ekolojik ve ekonomik özelliğini yitirdiği bildirildi.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Derneği) Genel Müdürü Tolga Baştak, göller, nehirler, bataklıklar, turbalıklar, taşkın düzlükleri, tuzlalar, deniz çayırı yatakları, gelgit anında altı metreden derin olmayan deniz kıyısı alanları gibi kıyı sulak alanları, atık su arıtım gölcükleri ve rezervuarların sulak alan tanımı içine girdiğini söyledi.