Güvercinler kursaklarında, civcivleri güçlendiren bir tür süt üretiyorlar. Son bir araştırmaya göre güvercin sütü bilinen yağlar ve proteinler dışında bağışıklık sistemi ve antioksidanlar için çok sayıda madde içermekte.
Bilim teknik- Kursak sütü bugüne kadar güvercinlerde, flamingolarda ve erkek imparator penguenlerinde saptandı diyor. Avustralyalı araştırmacılar BMC Genomics dergisinde. Daha önceki araştırmalara göre anne ve baba güvercin, civcivlerin yumurtadan çıkmasına birkaç gün kala süt üretmeye başlıyor. Süt üretimi kursağın iç kısmında gerçekleşmekte. Süt civcivlerin gelişimi için gerekli diyor Avustralya Araştırma Akademisi’nden Maegen Gillespie. Araştırmacı ekibiyle birlikte dört süt veren güvercin ve dört süt vermeyen güvercindeki genetik etkinliği, proteinleri ve dokuları karşılaştırınca, süt veren güvercinlerde hücre büyümesini, bağışıklık sistemini ve antioksidanları uyaran genlerin çok etkin olduğunu görmüş. LgA antikoru daha önce güvercin sütünde saptanmıştı. Diğer genetik incelemeler sonucunda da sütteki belli başlı yağların güvercinin karaciğerinde üretildiği ortaya çıkmış. Yeni keşfedilen maddelerin hem civcivleri hem de yetişkin kuşları koruduğunu düşünen biyologlar, bu mekanizmanın iki farklı hayvan grubundaki tek sistemin evrim için ilginç bir örnek olduğunu ve farklı bir şekilde üretilse de güvercin sütünün de memelilerdekine benzer bir işlevi bulunduğu söylüyor.
Orman - Ormancılık - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı Bitki ekolojisi,Hayvan ekolojisi,tür ekolojisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı