12 Ekim 2011 Çarşamba

yetersiz altyapı ve çarpık kentleşme

'Şuçlu doğa değil çarpık kentleşme'

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Türkiye'de yağışların can, mal ve toprak kayıplarına neden olan sel felaketlerine dönüştüğünün altını çizerek, yaşanan sorunların, düşen yağış miktarından değil, yetersiz altyapı ve çarpık kentleşmeden kaynaklandığını belirtti.
Çevre Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, plansız ve düzensiz kentleşme, tarım arazileri üzerine yerleşim planlarının uygulanması, orman alanlarının yok edilmesi, dere yataklarına ve kıyılara bilinçsizce yapılan müdahaleler sonucunda, Türkiye'de yağışların can, mal ve toprak kayıplarına neden olan sel felaketlerine dönüştüğünün altı çizildi. Sorunun çözümü için, üretilen politikalarda, bilimsel ve teknik önceliklerin ekonomik önceliklerden önde olması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, "Büyük şehirlerimiz cazibe merkezi olmaktan çıkarılmalı, çılgın projelerden vazgeçilerek büyük şehirlerin daha fazla göç alması engellenmelidir" denildi.

"Kanalizasyon sistemleri yenilenmeli"
Bu felaketlerin tekrar yaşanmaması için tüm tarafların katılacağı bir 'Kentleşme ve Altyapı Kurultayı'nın toplanması ve günü kurtarma politikaları yerine kısa, orta ve uzun vadeli halk yararına planları içeren çağdaş, bilimsel çözümlerin üretilmesinin önerildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"-Hızlı nüfus artışından dolayı kentlerimizin altyapısı yetersiz kalmaktadır. Kentlerin atık suyunu taşımakta bile zorlanan kanalizasyon sistemleri, sağanak yağışlarla birlikte iflas etmektedir. Kanalizasyon sistemleri bir an önce yenilenmelidir.

-Ülkemizde yaygın olarak kullanılan birleşik kanalizasyon sistemleridir. Kentlerimizde artık, birleşik kanalizasyon sistemleri yerine, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak uygulanan ayrık kanalizasyon sistemleri kullanılmalıdır.

-Çarpık kentleşme sonucu, dere taşkın alanları ve dere yatakları yapılaşmaya açılmıştır. Bu alanlar acilen ıslah edilmeli ve yapılaşmaya kapatılmalıdır.

-Kentsel alanların büyük bölümü asfalt ve betonla kaplandığı için, düşen yağış toprak tarafından emilememekte ve doğrudan akışa geçmektedir. Bu nedenle, yeni bölgeler imara açılırken, yeterli yeşil alanlar bırakılmalıdır.

-Ağaçlandırma ve erozyon önleme çalışmalarına öncelik verilmelidir."
Orman - Ormancılık - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı Bitki ekolojisi,Hayvan ekolojisi,tür ekolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı