Bolu Valiliği ve Belediye Başkanlığı tarafından iki yıldır yapılan çalışmalar sonucunda tavuk ve hindi atıkları enerjiye dönüştürülecek. Bolu Valiliği Abant Toplantı salonunda ''Tavuk ve hindi atıklarının verilmesi, toplanması, nakli ve enerjiye dönüştürülmesi'' ile ilgili sözleşme imzalandı. İmza törenine Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Belediye Başkanı Alaaddin Ylmaz, atıkları enerjiye dönüştürecek olan SCAŞ Firması Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık, Beypiliç, Erpiliç, Pak Piliç, CP, Ak Piliç, Bolca Hinci üst düzey yöneticileri ve basın mensupları katıldı.
Bolu Valisi İbrahim Özçimen yaptığı konuşmada, tavuk ve hindi atıklarının verilmesi, toplanması, nakli ve enerjiye dönüştürülmesi ile ilgili son aşamada olduklarını belirterek, ''Bu çalışmalarda emeği geçen vali yardımcılarına, belediye başkanına, sektör temsilcilerine, çevre orman müdürlüğüne ve il özel idareye teşekkür ederim. Özellikle Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz konunun başından bu zamana kadar takipçisi oldu. Çin'e gidip tesisleri inceledi ve firmayla muhatap oldu. Bu işte önemli olan Bolu halkının elde edeceği kazançtır. Bu konu uzun yıllar komu oyunda tartışıldı. İnşallah istendiği gibi bir netice verir ve Bolu kokudan kurtulur. Aynı zamanda elektrik üretmiş oluruz. Bu imzaların Bolu'ya, ülkemize, beyaz et sektörüne ve hizmet üreticilerine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum'' diye konuştu.
Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca ise, Bolu merkez, Yeniçağa ve Dörtdivan için faaliyete geçecek olan firmanın yıllık 150 ton kapasitesi odluğunu ifade ederek, ''Kurulacak enerji tesisinde gübreler atıklar toplanarak enerji üretimi gerçekleşecek. Kümeslerdeki gübrelerin toplanıp enerjiye dönüştürülmesi operasyonu tamamen yatırım yapacak firma ZGC Anonim şirketi tarafından organize edilecek. Beyaz et sektör temsilcileri de bu atıkların tamamın ilgili firmaya temini konusunda yardım edeceğiz. Bu atıklar bizlerin değil ama Bolu'da sözleşmeli üreticilik yapıldığı için bizde sözleşmedeki değişiklikleri yapıp bu atıkların ilgili firmaya teslim edilmesini sağlayacağız. Yatırım tamamlandıktan sonra 15 yıl süreyle ilgili firmaya verilecek. Çevreye bir zararı yok'' dedi.
SCAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık da, iki sene süren çalışmalar sonunda imzaları attıklarını belirterek şöyle dedi:
''İnanıyorum ki Bolu bu anlaşmadan sosyal hedefler açısından önemli kazanımlar elde edecek. 20 ay süreyle projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Bütün projelerimiz hazır durumdadır. Yerin tespiti ile de inşaatına başlayacağız. Tavuk atıkları özel dizayn edilen kapalı araçlarla fabrikaya getirilecek. Yedi gün kapasiteli atık toplama istasyonlarında bekletilecek. Bu bekletme kısmında gazın ve kokunun dışarı çıkmaması için boller sistemi ile havası burada alınacağı için eksi basınç olacak. Eksi basınç olmasından dolayı da dışarı her hangi bir hava çıkma olasılığı olmayacak.''
Bolu'nun yaşanılabilir olmasını arzu ettiklerini belirten Çalbıyık, ''Buna katkı veren sektör temsilcileri olmak üzere Bolu Valisi İbrahim Özçimen ve Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'a katkılarından dolayı teşekkür ederim. ZGC enerji olarak üzerimize aldığımız bu sorumluluk bilincinde bu yatırımı en kısa sürede tamamlamak ve sonucunu da sizlerle görmek istiyoruz. İlk aşamada 7 megabayt enerji üreteceğiz. Tavuk atıkları arttığında 19 megabayt kapasite gibi bir üretme iznimiz var'' diye konuştu.
Orman - Ormancılık - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı Bitki ekolojisi,Hayvan ekolojisi,tür ekolojisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı