6 Ocak 2012 Cuma

Arılı'da yeniden HES nöbeti

Rize'nin Fındıklı ilçesi Arılı Deresi'nde başlatılan çalışmaların, hidroelektrik santrali (HES) projelerinin alt yapısı olduğunu belirten köylüler yeniden nöbete başladı. Gruba, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya da destek verdi.

Arılı Vadisi, Hara Köyü’nde sürdürülen dere ıslah çalışmalarının bölgede yapımı planlanan hidroelektrik santral projeleri için altyapı çalışması olduğunu öne süren yöre halkı, önceki hafta protesto gösterisi yaparak nöbete başlamıştı. Vadide 2 gün süren nöbetin ardından Kaymakamlık’ta yapılan toplantıda halk, dere ıslahının HES çalışması olmadığına ikna edildi.
Ancak yöre halkı, 14 kilometrelik vadideki Arılı Deresi’nin 5’er metrelik duvarla kanala alınmasına karşı çıktı, çalışmanın taş dolgusu ile ve doğal görünüme zarar vermeden sürdürülmesini istedi. Ancak bu talep, projede değişiklik yapamayacağını belirten Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerince kabul edilmedi. Bunun üzerine DSİ’ ye beton kanal çalışmasını durdurması için bir hafta süre veren yöre halkı yeniden harekete geçti.
Fındıklı Derelerini Koruma Platformu öncülüğünde Fındıklı ilçe meydanında toplanan yaklaşık 700 kişi, “Fındıklı Dereleri Özgür Akacak” pankartı ile HES karşıtı sloganlar attı.
Gruba, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya ile Artvin’in Hopa ilçesinden gelen bir grup da destek verdi. Fındıklı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadirhan Kadıoğlu, “Deremizin ve halkımızın rant uğruna ıslah edilmesini istemiyoruz. Onurlu ve yürekli Fındıklı halkı deresinden ve suyundan asla vazgeçmez” dedi. Grup, daha sonra Cumhuriyet Caddesi boyunca sloganlar atarak yürüdü ve Tahiroğlu Köprüsü mevkisine gitti. Burada kamyon ve minibüslere binen grup, Hara Köyü’ne gelerek dere ıslah çalışmasının yapıldığı şantiye sahasına girdi. Jandarma’nın geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede ateş yakan grup, nöbete başladı. Gecede sürecek bekleyiş için 30’ar kişilik gruplar nöbet tuttu. Nöbet dün de sürdü.
Yurttaşların HES nöbeti sürerken, önceki gece 2 iş makinasının camları kimliği belirsiz kişiler tarafından kurşunlandı. Fındıklı Derlerine Koruma Platformu Sözcüsü Avni Ertaş, iş makinelerine yapılmış olan saldırının kendileri ile alakası olmadığını ve provokasyonla karşı karşıya olduklarını söyledi.
Orman - Ormancılık - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı Bitki ekolojisi,Hayvan ekolojisi,tür ekolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı