
Ölü farelerin bedenine canlı farelerin kalbindeki kan pompalama eylemini taklit etmek için pompalara bağlı su dolu kesecikler yerleştirildi. Yılanlar, ölü farelerden birine saldırdığında araştırmacılar farenin vücudundaki pompayı uzaktan kumanda ile çalıştırdı. Araştırmacılar, farelerin bedenlerine yılanın ne kadar güç uyguladığı ölçmek için sensörler de yerleştirdi.
Araştırmayı yöneten Scott Boback, "Yılanlardan biri ölü fareye saldırdığında gözlerimize inanamadık. Yılan, kurbanını öldürmek için tüm gücüyle fareye dolandı ve ezmeye çalıştı. Pompa uzaktan kumanda ile çalıştırıldığı sürece de fareyi ezmeye çalıştı. Canlı farelere saldıran yılanların davranışı ise tamamen farklıydı. Yılan, kurbanını fazla güç harcamadan ezdi ve kalbi durur durmaz da yedi" dedi.
Yılanların davranışlarını analiz eden araştırmacılar, boa yılanlarının sanılanın aksine çok gelişmiş bir dokunma algısına sahip olduğunu belirledi. Yaklaşık 30 yıllık yaşam süresine sahip boa yılanları, 4 metre uzunluğa erişebiliyor. Zehirleri olmayan boa yılanları, kurbanlarını küçük, kancaya benzeri dişlerini kullanarak yakalıyor ve vücutlarını kurbanlarına dolayarak eziyor. Kemirgenler, maymunlar ve hatta yaban domuzları ile beslenen boa yılanları, çene kemikleri birbirine son derece esnek bağlar ile bağlandığı için kurbanını bütün olarak yutuyor.
Orman - Ormancılık - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı Bitki ekolojisi,Hayvan ekolojisi,tür ekolojisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı