13 Ağustos 2011 Cumartesi

Ormanlarda Hafriyat ve Çöp Dökümü

Ormanlarda hafriyat ve çöp dökümü



Türkiye'de toplumun ortak malı olan ormanlar ne yazık ki bu gerçekle çelişir bir muamele görmekte ve sahiplenilmemektedir. Bu durum belki de geçmişte ormanın insana bağışlanan bitmez-tükenmez varlık olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır.

Türkiye'de toplumun ortak malı olan ormanlar ne yazık ki bu gerçekle çelişir bir muamele görmekte ve sahiplenilmemektedir. Bu durum belki de geçmişte ormanın insana bağışlanan bitmez-tükenmez varlık olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır. Öyle ki, ormanlık alanlar çoğu kez atık ve çöplerden en kolay
kurtulacağımız yerler olarak görülmekte ya da ihtiyaç duyduğumuz taş, toprak gibi malzeme temini için plansızca ve sorumsuzca tahrip edilmektedir. Özellikle yerleşim merkezlerine yakın yerlerde hafriyat ya da kazılarla parçalanmamış geniş orman parçalarını görmek adeta imkansız hale gelmiştir.


İster izinli, ister izinsiz olsun ormanlık alanlarda gerçekleştirilen hafriyat çalışmaları ormanlarımızın ekolojik bütünlüğünü bozmakta, yaban hayvanlarının yaşam alanlarını giderek daraltmakta, içme sularımıza karışan çöpler sağlığımızı tehdit etmektedir. Ülkemizin birçok köşesinde, özellikle turistik bölgelerde ve kentlerin yakın çevresinde çözünmesi yüzyıllar alan plastik torbalar ve metal kutular ormanlara saçılmaktadır.


Ormanlar, tarihin hiçbir döneminde böylesine bir sorumsuz muameleye maruz kalmamıştır. Bu toplumsal sorumluluğun yaratılmasında duyarlı kişi ve grupların örgütlü çabaları çok önemlidir. Taş ve kum ocakları gibi hafriyat çalışmalarına izin verilmeden önce, orman idaresinin, ormanın ekolojik bütünlüğünün korunmasını gözönünde bulundurması zorunludur. Eğer buna dikkat edilmiyorsa, ilgili kurumları uyarmak görevimiz olmalıdır.
Başvuru Kuruluşları ve İlgili Kuruluşlar:


Koruma statüsüne sahip ormanlar için Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Başmühendisliği; bunun dışındaki bütün ormanlar için Orman İşletme Müdürlüğü veya Orman Bölge Müdürlüğü
Eğer sorun daha geniş kapsamlı ve ciddi boyutlarda ise alanın idari durumuna göre Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü veya Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü
Çevre Bakanlığı ve il teşkilatları· Yerel ve ulusal düzeydeki sivil toplum örgütleri
Basın
Yasal Dayanak:


6831 sayılı Orman Kanununun 14. Maddesininin E fıkrasına göre; Devlet ormanlarında toprak, kum ve çakıl çıkarmak yasaktır; aynı yasanın 94. Maddesi de bu konu ile ilgili ceza hükümlerini içermektedir.
2872 sayılı Çevre Kanunu
Eylem / Öneri:


Ormanlık alanlara gelişigüzel bir şekilde çöp döküldüğüne, toprak hafriyatı yapıldığına tanık olduğunuzda hemen en yakın orman idaresine haber verin.
Çevre Bakanlığının yerel teşkilatını bilgilendirerek gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarın.
Basınla temasa geçerek konuya kamuoyunun dikkatini çekebilirsiniz
Sivil toplum kuruluşları ile çöp ve hafriyat sorununun önüne geçilmesi için işbirliği yapabilirsiniz.
Yerel düzeyde eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları düzenleyerek toplumsal duyarlılığın arttırılmasına ve bu tür sorunların önüne geçilmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı