1 Eylül 2011 Perşembe

Araplar atları - Araplar atlarının Tarihi

Suudi yetkililer Arap yarımadasında 9000 yıl önce atların evcilleştirildiğine dair işaretler taşıyan bir alanda arkeolojik araştırmaların başlatıldığını açıkladı

Suudi Arabistan Turizm ve Eski Eserler Komisyonunun başkan yardımcısı Ali el-Gabban, bulunan eser ve aletler üzerinde yapılan Carbon-14 testlerinin ve ortaya çıkarılan insan kalıntıları üzerindeki DNA testlerinin, bu yapıtların tahminen M.Ö. 7000 yılına ait olduğunu gösterdiğini söyledi.
El-Gabban, "El-Makar uygarlığı Cilalı Taş devrindeki son derece gelişmiş bir uygarlıktı. Bu kazı alanı bize açık bir şekilde, atların evcilleştirilmesinin kökenlerinin 9000 yıl önce başladığını gösteriyor." dedi.
Suudi Arabistan Turizm ve Eski Eserler Komisyonunun başkan yardımcısı Ali el-Gabban, el-Mekar yöresinde yapılan keşifle, atların 5500 yıl önce Orta Asya'da evcilleştirildiği yolundaki kuramların sorgulanacağını belirtti.
El-Gabban, bu buluşun, geç Cilalı Taş devrinde kültürün evrimi konusunda bilinenleri de değiştirdiğini kaydetti.
El-Mekar'daki kazılarda çeşitli el yapımı aletler ve sanat eserleri de bulundu. Bunlar arasında ok başları, kazıyıcı aletler, tahıl öğütücüler, iplik eğitme ve dokuma aygıtları ve bölge insanlarının el işlerinde usta olduklarını gösteren diğer aletler yer alıyor.
İnsanların atlarla ilk ilişkisinin 50 bin yıl kadar önce başladığına inanılmakla birlikte, ilk dönemlerde atların, etleri, derileri ve sütlerinden yararlanmak için kullanıldığına inanılıyor.
Atların evcilleştirilmesinin ilk kesin kanıtları M.Ö. 2000 yılına, atların arabalarla birlikte gömüldüğü döneme uzanıyor. M.Ö.1000 Yılında Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da atlar evcilleştirilmekteydi.
Bununla birlikte araştırmacılar, 5500 yıl önce Kuzey Kazakistan'daki Botai kültüründe atların evcilleştirildiğini gösteren verilere ulaşmışlardı.
Orman - Ormancılık - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı Bitki ekolojisi,Hayvan ekolojisi,tür ekolojis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı