4 Eylül 2011 Pazar

Türkiye'de tarla ve bahçe bitkilerinin tür zenginliği ve endemizmi

Türkiye,iki önemli Vavilovyan gen merkezinin kesiştiği noktada yer almaktadır:Akdeniz ve Yakın Doğu.By iki bölge tahılların ve bahçe bitkilerinin ortaya çıkışında çok önemli bir role sahiptir.Anadolu kökenli tarım bitkisi türlerinden bazırları şunlardır: Linum sp ., Allium sp. , Hordeum sp. ,Triticum sp. , Avena sp. ,Cicer sp. , Lens sp. , Pisum sp.,
Vitis sp. , Amygladus sp. , Prunus sp. , Beta sp. , vb.

Türkiye'de beş ayrı "mikro-gen merkezi" bulunmaktadır:
Trakya-Ege Bölgesi:Ekmeklik buğday, durum buğdayı, Poulard buğdayı, değnek buğdayı, küçük kızıl buğday, mercimek, nohut, kavun, burçak, acıbakla ve yonca.

Güney-Güneydoğu Anadolu:Çift taneli buğday(Tiriticum dicoccum), küçük kızıl buğday, Aegilops speltoides, kabak, karpuz, salatalık, fasülye, mercimek, bakla, üzüm asması ve yem bitkileri.

Samsun, Tokat, Amasya:Çok sayıda meyve cinsi ve türü , bakla, fasülye, mercimek ve hayvan yemi olarak kullanılan çeşitli baklagiller.

Kayseri ve çevresi:Badem, elma, bezelye, meyve türleri, üzüm asması, mercimek, nohut, kaba yonca(alfalfa) ve evliyaotu.

Ağrı ve çevresi:Elma, kayısı, kiraz, vişne, yem baklagilleri ve karpuz .

Türkiye'de son otuz yıl içerisinde yerel ve ithal soyların kullanımıyla geliştirilen ve kaydedilen toplam tahıl çeşidi sayısı 256'dır ve bunun 95'i buğday, 22'si arpa, 19'u pirinç, 16'sı süpürge darısı, 11'i yulaf ve 2'si çavdar çeşididir.

Endemizm oranının oldukça yüksek olduğu Türkiye florası, tıbbi ve aromatik bitkiler açısından da oldukça zengindir.Tıbbi ve aromatik amaçlarla kullanılan bazı önemli cinsleri şöyle sıralayabiliriz:Delphinum sp. , Digitalis sp. , Gypsophilia sp. , Helychrysum sp. , Leucolum sp. , Linum sp. , Liqiudambar sp. , Malva sp. , Matricaria sp. , Mentha sp. , Nigella sp. , Orchidaceae ssp. , Origanum sp. , Pimpinella sp. , Rosa sp. , Salvia sp. , Sideritis sp. ,Teucrium sp. , ve Thymus sp.

Ülkemizde iç ve dış mekanlarda kullanılabilen süs bitkileri yetiştirilmekte ve satılmaktadır.Ayrıca karanfil, gül, glayör gibi kesme çiçekler de yetiştirlmektedir.Yılanyastığı, krizantem, sümbül, zambak, nergis ve siklamen üretimi de artmaktadır.

Orman - Ormancılık - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı Bitki ekolojisi,Hayvan ekolojisi,tür ekolojis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı