12 Haziran 2011 Pazar

Filler arılara karşı birbirlerini uyarıyor

Fillerin kızgın yaban arılarının vızıltılarını duyunca yakındaki diğer filleri "homurdanarak" uyardıkları belirlendi.
Kenya'da Oxford Üniversitesi'nde görevli bilim adamları ile "Save the Elephants" ve "Disney's Animal Kingdom" adlı kuruluşlar tarafından yapılan araştırmada, eşek arılarının vızıltıları karşısında fillerin sadece kaçmakla kalmayıp, arılar etrafta olmasa bile kendilerine özgü "homurdanma" sesini duyduklarında sığınacak bir yer aradıkları ortaya çıktı.
Araştırmayı yöneten Oxford Üniversitesi Zooloji Bölümü'nden Profesör Lucy King, "Deneylerimizin sonunda fil ailelerine öfkeli eşek arılarının sesini dinlettik ve tepkilerini inceledik. Fillerin sadece vızıltılardan kaçmakla kalmadıklarını, aynı zamanda kendilerine özgü bir homurdanma sesi çıkardıklarını ve kafalarını salladıklarını fark ettik" dedi.
Araştırmada fillerin kendilerine özgü homurdanmanın orijinal kaydı dinletildiğinde başka, değişik bir versiyonu dinletildiğinde başka tepkiler verdikleri görüldü.

Bilim adamları bilimsel internet dergisi PluS One'da yayımlayacakları araştırmalarında, bu homurdamanın eşek arısı tehlikesine karşı genç filleri eğitme amacı taşıyabileceğine işaret ettiler.
Bu özel homurdanma sesinin arılardan başka tehlikeler için de kullanılıp kullanılmadığının bilinmediğini belirten araştırmacılar, bu konuda da çalışmalar yapılabileceğini kaydettiler.
Önceki araştırmalarda, fillerin arı kovanlarından uzak durdukları ve yaşadıkları bir bölgeye arı kovanı kurulmasının fillerin uzaklaşmasını sağladığı, böylece fil sürüleri geçerken büyük hasara yol açmalarının engellendiği görülmüştü.
Kalın derilerine rağmen yetişkin filler özellikle gözlerinin çevresi ile hortumlarının içinde arı sokmalarına karşı savunmasız kalıyorlar. Yavru filler için de çok daha ince olan derileri nedeniyle bir arı topluluğu saldırısı ölüm riski taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı