2 Haziran 2011 Perşembe

Makinalı Ağaçlandırma

MAKİNALI AĞAÇLANDIRMA

Mekanizasyon Prensipleri:

Ağaçlandırmada mekanizasyonun amacı yetişme ortamı özelliklerine (topografya, anakayanın türü ve yapısı, toprağın mutlak-fizyolojik derinliği,textürü, taşlılığı, yamaç meyili, kayalılık vb) göre en uygun metodu seçip yoğun kültür (tesiste ve bakımda mekanizasyon) metodlarını uygulayarak yörenin ihtiyaç duyduğu odun hammaddesini kısa sürede en yüksek miktarda üretilmesini sağlamaktır.

Bunun için uygulamada:

a) %60 meyile kadar diri örtünün kök ve gövdeleriyle birlikte şeritler halinde temizlenerek sahadan uzaklaştırılması,

b) %40 meyile kadar olan sahalarda, birikme horizonunun yer aldığı genellikle 30-60 cm. ve gerektiğinde 90 cm.’ye kadar toprak katmanlarında riper veya riper pullukla alt toprak işlemesi yapılması,

c) %20 meyile kadar olan sahalarda toprağın biyolojik aktivitesinin yoğun olduğu 0-30 cm. derinlik arasında esas itibariyle toprağın A, yani yıkınma horizonunda 4x4 lastik tekerli traktör+pulluk veya diskaro ile üst toprak işlemesi yapılması,

d) Eğimin %30-40 arasında olduğu sahalarda 4x4 lastik tekerlekli traktör+tekli riper pullukla çift sürüm veya 4x4 lastik tekerlekli traktör+çiftli riper pullukla tek sürüm olarak gradoniler halinde toprak işlemesi yapılması esastır.

Seçilen metodun uygulanabilmesi için uygun ekipman ve bu ekipmanın istenilen özellikte kullanılmasını sağlayacak ana güç ünitesi makina tipi ve gücünün saptanması gerektiği göz önünde tutulacaktır.

Makina ve Ekipman Planlaması:

Yıllık “Yersel Dağılım Program Teklif Cetvellerine” göre makinalı ağaçlandırma çalışmaları için ihtiyaç duyulan makina ve ekipmanlar ile çalışma süreleri proje sahasının iklim, toprak, topoğrafya ve diri örtü durumu göz önüne alınarak Başmühendisliklerin teklifleri doğrultusunda Merkez’ce planlanacaktır.

Bu sebeple “Yersel Dağılım Program Teklif Cetvelleri” merkeze gönderilirken makina-ekipman ihtiyaç listesi de beraberce gönderilecek, ihtiyaçlar doğrultusunda planlama Merkezce yapılacak, finansman durumu dikkate alınarak gerektiğinde emanet-ihale usulü ile çalışılacaktır.

İş makinalarının sevk ve idaresi tekniğine uygun çalıştırılması AGM Başmühendisliğinin sorumluluğunda olacak, iş makinalarının çalışmaları ile ilgili “Aylık Çalışma İzleme Cetveli” (Ek:4 ) AGM Mühendisliğince düzenlenerek AGM Başmühendisliğine gönderilecek ve Bölge Müdürlüğünce toplanarak takip eden ayın 15’ine kadar Merkezde bulundurulacaktır.

Diri Örtünün Sınıflandırılması:

Ağaçlandırma mekanizasyonunda kullanılacak makina ve ekipmanın seçimi yönünden diri örtünün sınıflandırılması gerekir. Ülkemizde makinalı ağaçlandırma yapılacak sahaların diri örtü sınıflandırılması şöyledir:

Bozuk Koru Ormanı: Tohumdan meydana gelen ve tohum üretmeye başlayana kadar gelişen ve yeniden gençleşmesi yine tohumla olan ormanlara KORU ORMANI denir. İşte bu ormanların çeşitli faktörlerin etkisi ile kapalılığının % 10 un altına düşmesi, ağaçların deforme olmaları sonucu oluşan ormanlara da BOZUK KORU ORMANI denir.

Bozuk Baltalık, Baltalık Ormanı: Yapraklı ağaçların kesilmesi sonucu kök ve kütük sürgünleri ile oluşan ormanlara BALTALIK ORMANI denir. Bu ormanların çeşitli dış faktörlerle sürgün verme özelliklerini kısmen veya tamamen kaybetmeleri sahayı örtme oranlarının azalması sonucunda meydana gelen ormanlara BOZUK BALTALIK ORMANI denir.
Yüksek Maki: Toprak yüzeyindeki çapları 10 cm.den fazla olan maki (akçakesme, sandal vb.) Q.coccifera ve Rhododendron ile kaplı örtü tipine YÜKSEK MAKİ denir.

Maki: Toprak yüzeyindeki çapları 5-10 cm. olan türlerle kaplı örtü tipine MAKİ denir.
Funda: Toprak yüzeyindeki çapları 3-5 cm. olan Erica, Calluna, Cistus gibi cinslerle kaplı örtü tipine FUNDA denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı