Ormancılık sektörüne yabancı olanlar gerçekten bir Orman Mühendisi nin neler yaptığını, neler yapmak zorunda olduğunu bilememektedir. Bu nedenle de, ne yazık ki Orman Mühendisleri kamuoyu nezdinde layık oldukları önem ve ilgiden yoksun kalmaktadırlar. Aşağıda vereceğimiz bilgiler, Orman mühendisi ne iş yapar? sorusuna biraz olsun ışık tutar umarız...
Orman Mühendisi; bir yetişme ortamındaki ekoloji, toprak, sıcaklık, yağış, türlerin biyolojisi gibi her türlü faktörü değerlendirerek, doğal olarak Orman Kurma Teknikleri'ni bilen ve uygulayan teknik elemandır...
Yukarıdaki genel tanımlamayı yaptıktan sonra konuyu biraz açalım;
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde özellikle kırsal alanlarda işletme şefi olak görev yapan orman mühendislerinin (ki kamu ormancılığının temel direğidir onlar...) sorumluluğunda binlerce hektarlık orman alanları vardır. Bu orman alanları içerisinde köyler, kasabalar, mezralar gibi yerleşim yerleri vardır. Sözkonusu orman alanı üzerindeki hertürlü faaliyet için memurlar, işçiler, araçlar, gereçler mevcuttur ve buradaki herşeyden işletme şefi sorumludur. Bu sorumluluğun yükü altında (ki sözkonusu orman alanındaki milyonlarca ağaçtan bir teki bile zarara uğrasa bunun hesabı işletme şefinden sorulur) işletme şefi olarak görev yapan orman mühendisi, ana hatlarıyla şu görevleri yapar;
- Ana görev olarak silvikültürel faaliyetlerde bulunur: Ormanların devamlılığının sağlanması, kendisinden beklenilen orman ürünleri üretimi ile, ekolojik ve sosyal fonksiyonların (Su üretimi, toprak koruması, iklimi düzenlemesi, toplum sağlığı, rekreasyon, ulusal savunma, bilimsel vs.) yerine getirilebilecek şekilde düzenlenmesi ve işletilmesi için sorumluluğundaki ormana silvikültürel müdahalelerde bulunur.
- Sevk ve İdare eder, yönetir: Sorumluluk alanı içindeki yerleşim yerlerinde yaşayan insanların ormanla olan ilişkilerini düzenler, taleplerini yasalar çerçevesinde karşılar, emrindeki memur ve işçileri sevk ve idare eder, birinci derecede amirdir.
- Güvenlik görevlisidir, ormanı korur, devriye gezer, arama yapar, suçlu yakalar, adalete sevk eder yada ettirir: İşletme şefi sorumluluğundaki orman alanı içindeki her türlü yasadışı müdahalelere karşı ormanı ekibiyle birlikte korur. Silah taşır, gece-gündüz demeden ekibiyle birlikte kaçak ağaç kesenlerin peşinde koşar, mesai diye birşey yoktur. Diğer memurlar gibi 8 saatlik mesaiye tabidir ama gerçekte haftasonu, bayram tatili vs. demeden 24 saat görev yapar..
- İşletmecidir, üretim yaptırır, ürünleri depolatır, satışa hazırlar: Orman alanlarında tekniğine, plan ve projelere uygun olarak kesilecek ağaçları bizzat tek tek belirler, kesim işini yöredeki kooperatiflere yada işçilere tevzi eder, kesim yaptırır. Standartlara uygun orman ürünü ürettirir, depoya taşıttırır, depolar, satışa hazırlar... Her türlü üretim işlerinde birinci derecede sorumludur.
- Planlar ve projelendirir: Ormanlık alandaki her türlü faaliyet belirli bir teknik plana ve projeye dayanır. Bu plan ve projelerin yapımında etkin rol oynar yada bizzat yapar.
- Plan ve projeleri uygular, uygulatır: Mevcut plan ve projeleri tekniğine ve yasal prosedürlere bağlı kalarak uygular, uygulattırır.
- İnşaatçıdır: Orman alanı içerisindeki her türlü bina, tesis vs. ile orman yolu, köprü, menfez, dikenli tel çitler vs. gibi bütün inşa işlerinde etkin rol oynar, plan-proje yapar, güzergah tayin eder, araç-gereç temin eder, yönetir, yaptırır.
- İtfaiyecidir: Orman yangınlarının söndürülmesinde bizzat amir durumundadır, ekibiyle birlikte canını tehlikeye atar, yangınların söndürülmesine çalışır. Orman yangınlarını önleyici hertürlü tedbir ve önlemi almak, yangın mevsiminde teyakkuzda bulunmak durumundadır.
- Ekonomisttir: Devlet adına yaptırdığı üretimlerde en az giderle en çok gelir getirecek önlemleri almak, uygulatmak durumundadır. İşletme şefi sorumluluğundaki orman alanında 1. derece ita amiridir.
- Gözlemcidir: Orman alanındaki her türlü ekolojik, iklimsel verileri takip eder, teknik gözlem defterlerine kaydeder.
- Bilim adamıdır: Her türlü ormancılık araştırmalarını takip eder, uygulanacak olanları uygular, bilimsel araştırmalara katılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı