Dünyanın en büyük 4. gölü olma özelliğini taşıyan Aral Gölünün yüzde 90'ı yerini kum çölüne bıraktı. Bu çöl dünyanın en genç Aralkum Çölü diye anılıyor.
Sovyetler birliği döneminde kendisine akan ve can damarları konumunda olan Emuderya ve Siderya ırmaklarının suları pamuk tarlalarına yönlendirildiğinden beri yani 1960 lardan beri bu gölün suları çekilmeye başladı.Aral Gölü şu anda ikiye bölünmüş ve kıyı suları 170 kilometre içeri çekilmiş durumda.
1960 yılında 68.900 kilometrekare yüzölçümü ve 1083 kilometreküp su hacmine sahip Aral Gölü'nün uzunluğu 426 kilometreyi, eni 284 kilometreyi, en derin noktası 68 metreyken, 2010'da gölün yüzölçümü 12.100 kilometrekareye, su hacmi 110 kilometrekübe, en derin noktası ise 24 metreye düştü.
Uzmanlar,bu gölün çevresinde her sene rüzgarlarla beraber uçan 100 milyon ton tuzun ileride büyük çevre felaketlerine yol açacağını söylüyor.
Kazakistan ve Özbekistan'da yaklaşık 2 milyon nüfusun yaşadığı Aral Gölü havzasındaki çevre felaketiyle, halk arasında çeşitli hastalıklar yaygınlaştı, bebek ölümlerinde de önemli bir artış yaşandı.
1960'lı yıllarda Aral Gölü'ünün kıyısındaki balıkçı kasabası Moynak'ta, tarım arazilerinin aşırı oranda tuzlanması ve gölün kıyılarının yüzlerce kilometre geri çekilmesi yüzünden tarım ve balıkçılık zarar gördü,bu durum halkın bir bölümü ülkenin diğer bölgelerine göç etmesine sebep oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı