29 Mayıs 2011 Pazar

Atık kağıtların yeniden kazanılması

Atık Kağıtların Yeniden Değerlendirilmesi
Yeniden kazanılmış kağıt, sadece çevre koruma açısından değil, ekonomik açıdan da çok elverişlidir... Nitekim, yeniden değerlendirilmiş 1 ton atık kağıt sayesinde, 2.3 m² ormandan 17 ağacın kesilmesine gerek kalmamaktadır. Ayrıca sudan 31.787 litre, elektrikten de 4.100 kilowatt tasarruf yapılabilmektedir.

Bu nedenle, bugün yeniden kazanılmış kağıt ilkesi, yani atık kağıtların yeniden değerlendirilmesi birçok Avrupa ülkesinde kanun düzeyinde ele alınmaya başlamıştır...
ATIK KAĞITLARINIZIN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİNE OLANAK SAĞLAYINIZ!
 
Atık Kağıtların Geri Dönüşümü
Atık kağıtları değerlendirerek yeniden kullanılabilir kağıt elde etmek sadece çevre koruma açısından değil, ekonomik açıdan da çok elverişlidir... Nitekim, yeniden değerlendirilmiş 1 ton atık kağıt sayesinde, 2.3 m² ormandan 17 ağacın kesilmesine gerek kalmamaktadır. Ayrıca sudan 31.787 litre, elektrikten de 4.100 kilowatt tasarruf yapılabilmektedir.
Geri dönüşümlü kağıt yapıyoruz; Gerekli malzemeler;
  • Eski gazeteler,
  • Bir parça çok ince delikli tel,
  • Birkaç emici bez,
  • Plastik kova ve leğen,
  • Tahta kaşık ya da mutfak robotu,
  • Toz boya (renkli kağıt elde etmek için),
  • Naylon poşet,
  • Ağırlık yapacak herhangi bir malzeme (örneğin kitaplar...)
Yapılışı;


- 1 -

Eski gazeteleri kovaya koyun, su ekleyerek bir gece bekletin. Ertesi günü suyu süzün ve ıslak gazeteleri tahta kaşıkla ya da mutfak robotu ile ezerek hamur haline getirin. Bu aşamada kağıdınızın renkli olmasını istiyorsanız hamura yeterli miktarda toz boya katabilirsiniz.
- 2 -

Kağıt hamurunu leğene koyun ve eşit ölçüde su ekleyip karıştırın. Teli karışımın içine sokup üzerinde kalan hamurla birlikte çıkarın.
- 3 -

Temiz, düz bir yere bir bez serin ve teli kağıt hamurunun bulunduğu yüzey alta gelecek şekilde çabucak bunun üzerine koyun. İyice bastırın ve hamur beze yapışınca kaldırın. Hamurun üzerine ikinci bir bez örtüp tekrar bastırın.
- 4 -

Leğendeki hamur bitene kadar bir kat hamur, bir kat bez koyarak bu işlemi tekrarlayın. En üste naylon poşeti koyun ve ağırlık yapması için kitapları üst üste dizin.
- 5 -

Bir kaç saat sonra kağıtları dikkatle bezlerden ayırın ve iyice kurumaları için eski gazete ya da kağıt havluların üzerine serin. Yeni kağıtlarınız artık kullanılmaya hazırdır.


Kaynak: Tubitak Popüler Bilim Kitapları 64 - Ekoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı