18 Mayıs 2011 Çarşamba

Ormanlar ve Doğal Hayatımız

Çevre ve Orman Bakanlığının çeşitli yayınlarından derlenen bilgilere göre, doğal zenginlik kaynağı ormanlar, Türkiye’de daha çok kıyı kesimlerinde yoğunlaşıyor.

Topraklarının yüzde 26’sı orman alanı olan Türkiye’nin asli ağaç türleri arasında, meşe, kayın, gürgen, kestane, kızılağaç, kavak, karaağaç, dişbudak, ıhlamur, huş, ceviz, sögüt, akçaağaç, çınar, sığla, fındık, çam, göknar, ladin, sedir, ardıç, servi ve porsuk ağacı bulunuyor.

Sayılamayacak kadar faydası bulunan ormanlar, birçok kişi tarafından bilinmeyen onlarca katkısıyla yaşamın sağlıklı bir biçimde sürmesine yardımcı oluyor. Ormanlar, sağladığı iş alanlarıyla işsizliği önlemede etkin bir rol oynayarak, köyden kente göçün azalmasında etkili oluyor.


Ulusal savunma ve güvenliğin sağlanması bakımından birçok faydası bulunan orman alanları, askeri birliklerin savaş tesisleriyle araç ve gereçlerinin gizlenmesinde kullanılmasının yanı sıra savaş ekonomisi bakımından değer taşıyan reçine, katran ve tanenli maddelerin kaynaklarını barındırıyor.
Ormanlar yaşamı kolaylaştırıyor


“Küresel ısınmanın panzehiri” olarak tanımlanan ormanların, pek çok kişi tarafından bilinmeyen onlarca faydası bulunuyor.

ANKARA - Kayın ağacı, gövdesinde meydana gelen bozulmalarla havadaki kirlenme miktarı hakkında bilgi veriyor. Ormanlar, yakınından geçen 50 metre genişliğindeki bir otobanın trafik gürültüsünü 20-30 desibel oranında azaltıyor. 1 hektar ladin ormanı yılda 32 ton, 1 hektar kayın ormanı yılda 68 ton, 1 hektar çam ormanı yılda 30 ile 40 ton toz emiyor. Yapraklı ağalardan meydana gelen bir bölgede en az 50 kuş türü yaşayabiliyor. “Isı tamponu” olarak da görev yapan ormanlar, bulunduğu bölgede nemi sabit tutarak yaz sıcaklığını 5-8.5 santigrat arasında azaltırken, kış sıcaklığını 1.5-2.8 santigrat arasında artırabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı