23 Mayıs 2011 Pazartesi

Hayvanlarda Avcı Türlere Karşı Savunma

Hayvanlar çeşitli savunma tipleri ile avcı türlere karşı kendini koruyabilirler. Bunlar; saklanma gibi pasif savunma ya da kaçma ve saldırma gibi aktif savunma şeklinde gözlenebilir. Örneğin uçmak da iyi bir savunma yöntemidir, fakat bir de dezavantajı vardır; çok fazla enerji kaybedilir, bu yüzden bazen sığınaklar tercih edilir uçmak yerine. Bir başka örnek de otlayan memelilerin yavrularını etkin bir biçimde sürü içinde savunmalarıdır. Diğer savunma davranışları arasında da alarm çağrıları yer alır; av olan türler birbirlerini uyarırlar ve birleşerek avcı türe saldırırlar ki bazen kargalar yumurtalarını yiyen baykuşlara karşı birleşip saldırabilirler.

Asıl dikkat çekeceğimiz nokta ise uyumsal renklenmedir.

Kamuflaj ya da kriptik renklenme, pasif bir savunma olup potansiyel avın kendi ortamında fark edilebilmesini neredeyse imkansız kılar.





Bazı hayvanlar ise yedikleri bitkilerden aldıkları toksinleri biriktirerek pasif bir kimyasal savunma yapar.
Etkili bir kimyasal savunmaya sahip hayvanlar genellikle göz alıcı ve parlak renklere sahiptirler bu renklenmeye aposematik renklenme denmektedir, yani böylece avcıyı zehirli olduğu konusunda uyarıyor.





*Bir zehirli ok kurbağası

Av olan bir tür, mimikri yoluyla da önemli bir korunma elde edebilir.

Mimikri nedir? Sorusunun yanıtını verelim şimdi de;

Mimikri; bir türün diğerinin davranış veya görüntüsünü taklit etme adaptasyonudur.

Bates mimikrisinde, lezzetli ya da zararsız türler, tadı hoş olmayan ya da tehlikeli türleri taklit ederler. Dediğimiz gibi bu taklit etmeye yönelikti, fakat mimikri tanımında da belirtildiği gibi davranış bazında da olabilir.


*Rahatsız edildiğinde kendini yılana benzeten şahin güvesi larvası

Müller mimikrisinde, tadı beğenilmeyen iki ya da daha fazla tür birbirine benzerlik gösterir. Birbirine benzerlik gösteren her türün bu olaydan dolayı ilave avantajlar kazanırlar. Çünkü örneklerin çoğalması, avcıların belli bir görünüşe sahip olan avdan sakınmayı daha çabuk öğrenmesine yol açar;





*İkisi de iğneli olup zehir salarlar (sol: Thyreus cinsine ait bir arı, sağ: Vespula cinsine ait bir yaban arısı türü)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı