Atık Su Temizliği ve Arıtma YöntemleriAtık suyun temizlenmesi birkaç basamakta gerçekleşir:
Mekanik Temizleme Basamağı
Suyun akışı istikametinde inşa edilen süzgeçte, atık sudaki bütün kaba maddeler tutulur ve oradan uzaklaştırılır. Bunun akabinde kum havuzunda atık suyun sürati öyle azaltılır ki, kum tanecikleri dibe çöker. Bunu izleyen ÖN TEMİZLEME HA-VUZUnda hız daha da azalır ve böylece kirli olan kaba maddeler zemine birikir. Dibe çöken çamur, çamur çekici ile zaman zaman, biriktirme kabına itilir ve pompalarla oradan uzaklaştırılır. Bu mekanik temizleme yöntemi ile atık su dolu kirli maddele*rin % 20-30'u uzaklastırılabilir
Biyolojik Temizleme Basamağı ve atık su arıtımı
Biyolojik temizlemenin esası doğadaki mikrobiyolojik aerob yıkımdan yararlan*maktır. Bakteriyel yıkım ya "damlatma cihazlarında" ya da havalandırmalı mek-anizmalı "canlı çamur havuzlarında" olur.
Damlatma cihazlarında kırıntı şeklindeki lav cürufu gibi havaya dayanıklı ma*teryal üst üste yığılır. Atık su yavaşça lav cürufundan akıp gider, hava ise alttan boşluklu alanlardan girer. Cürufta yerleşen canlı birliği ilk planda 3. kalite sudaki or*ganizmalardan oluşur. Bu organizmalar arasında bakteri yanında, bakterilerle beslenen protozoalar da bulunur.
Canlı çamur havuzlarında atık su uzunlamasına havuzlara gönderilir ve buraya havalandırma cihazları yüzeyden hava pompalar. Atık sudaki pislikler havuzda yüzen, bakteri kümelerince emilir ve yıkılır. Biyolojik arıtmada atık sudan 10-12 saatte bi*yolojik olarak yıkılabilir, organik maddenin % 90'ı işlenir. Çamur ve temizlenmiş atık su karışımı son arıtma havuzuna pompalanır. İlk arıtmada olduğu gibi ağır çamur, zemine çöker ve daha sonra toplayıcılarla depolara iletilir. Bu çamurun bir bölümü canlı çamur havuzuna geri gönderilir. Böylece yeni gelen atık suya bakteri aşılanır. Temizlenen atık su ön depo olarak görev yapan su sistemine gönderilir.
Kimyasal Arıtma Basamağı ve atık su projesi
Gerçi biyolojik olarak arıtılan atık suda bakterilerce yıkılabilen maddeler artık yoktur; ama daha anorganik yıkım ürünleri bulunur. Bunlardan en önemlileri "Fos*fat, Nitrat ve Sülfaf'lardır. Bu maddeler ön depoda ötrofiye neden olacaklarından, uzaklaştırılır. Örneğin fosfatlar, son arıtma havuzuna ilave edilen demir (lll)-klorid veya alüminyum sülfat gibi çökeltme maddeleri kullanılarak toplanırlar. Zor çözünen demir (III) veya alüminyum fosfat meydana getirilir. Nitratların uzaklaştırılması ça*lışmaları sürdürülmektedir. Bakterilerin nitratı, nitrit ve azot oksitleri üzerinden mo-leküler azota indirgedikleri denitrifikasyon havuzlarını kullanma yöntemi deneme ha*lindedir.
Çamur Arıtma İşlemi ve atık su temizleme
Ön ve son arıtma havuzlarındaki arıtma çamuru, çoğu kez diğer bir muameleye tabi tutulur. Örneğin arıtma çamuru çürüme kulelerinde metan mayalanmasına tabi tutulur. Su sisteminin çürüme çamurundaki, metan bakterileri anaerob koşullarda, çamurun organik bölümü parçalanır. Metan bakterilerinin etki optimumu 30°C oldu*ğundan, arıtma çamuru sık sık ısıtılır. 20-30 günde metan bakterileri arıtma çamu*runun yarısını yıkar. Ayrı olarak oluşan çürüme gazının % 70'i metan ve % 30'u C02 dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı