23 Mayıs 2011 Pazartesi

Leyleklerin popülasyonunu artırmak amacıyla ''Leylekler Yuvasız Kalmasın''

Leylekler yuvasız kalmayacak

Çevre ve Orman Bakanlığı, baharın müjdecisi leyleklerin popülasyonunu artırmak amacıyla ''Leylekler Yuvasız Kalmasın'' projesi başlattı.
Proje çerçevesinde leyleklerin yuva yaptığı elektrik ve telefon direkleri artık kullanılmasa bile kesinlikle sökülmeyecek, ihtiyaç halinde yeni direkler dikilecek. Leyleklerin yuva yapması için doğal yaşamın ve kültürün en renkli türlerinden baharın müjdecisi leyleklerin Türkiye'deki popülasyonunun azalması üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı bir çalışma başlattı.

Göçleri sırasında Türkiye'de konaklayan ve yavrulayan leyleklerin yaşam alanlarının ve yuvalarının tahrip edildiğini bu nedenle sayılarının azaldığını tespit eden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ''Leylekler Yuvasız Kalmasın'' projesini hayata geçirmeye karar verdi. Göç sırasında önce erkek leyleklerin gelerek önceki yıllarda kullandıkları mevcut yuvayı onardığına ya da aynı bölgede yeni yuva yaptığına işaret eden yetkililer, yavruların da aynı bölgede yuva yapmayı tercih ettiklerini vurguladı.
Artık kullanılmayan elektrik ve telefon direklerinin sökülmesi, ya da ağaçların kesilmesi gibi sebeplerle leyleklerin yuvalarının tahrip edildiğini belirten yetkililer şunları kaydetti:
''Proje kapsamında, İl Çevre ve Orman Müdürlüklerine yazı göndererek, artık bir işlevi kalmamış bile olsa üzerinde yuva bulunan veya leylek yuvası olmaya uygun telefon ve elektrik direklerinin sökülmeden yerinde muhafaza edilmesini isteyeceğiz. Üzerinde yuva bulunmayan direkler ile çatılara ve kurumuş ağaçlara leyleklerin yuva yapması için platformlar kurulacak. Böylece leylekler bu yerlerde rahatlıkla yuva yapabilecekler ve bu yuvalarında rahatsız edilmeyecekler, tehlikelerden uzak tutulacaklar. İhtiyaç duyulan yerlerde ahşap direkler dikilecek ve bu direklerin üzerine de leyleklerin yuva yapması için platform kurulacak. Bazı platformların altına serçe gibi küçük kuşların da barınabileceği küçük yuvalar yapılmasını da planlıyoruz.''
Projeye göre, mevcut leylek yuvaları da, ihtiyaç duyulması halinde onarılacak. Proje kapsamında İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinin yapacakları harcamalar yaban hayatı ödeneklerinden karşılanacak, gerekli görülmesi halinde ek ödenek tahsis edilecek. Proje kapsamında ayrıca, İl Çevre ve Orman Müdürlüklerince, il genelindeki leylek popülasyonu da tespit edilecek. Yetkililer, proje ile kamuoyuna ve özellikle okul çağındaki çocuklara leylek sevgisini aşılamayı hedeflediklerini belirterek, projenin kamuoyunca sahiplenilmesini istedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı