15 Mayıs 2011 Pazar

Örümcek ağını nasıl örüyor ?

Her ne kadar evinizin tavanında örümcek ağı görmek istemeseniz de bu ağların ne kadar sağlam olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Peki bu örümceklerin bu ağları nasıl üretildiğini biliyor musunuz?

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, örümceklerin karnında iplik memeciği (spinneret) denilen salgı bezi boruları vardır. Örümcekler havayla temas ettiğinde sertleşen sıvı ipek üretirler. Bu ipek, örümceğin ihtiyacı olduğu yere bağlı olarak ince ya da kalın, yumuşak ya da sert oluyor.
Hatta bazen ağ yapısı boyunca örümceğin yürüyebilmesi için kuru olabiliyor. Örümcek ipeği arka bacaklarıyla dışarı çıkarır ve ilk iplik bir nesneye bağlandıktan sonra ipeği şekillendirmeye başlıyor. Sarmal arasındaki yerler, örümceğin bacaklarının ucundan karnındaki iplikçiğe olan mesafeyle orantılıdır. Bu şu anlama geliyor: örümcek boşlukları ayarlamak için kendi vücudunu kullanıyor.
Örümcek uzmanları, örümceklerin ağlarını tümüyle içgüdüsel olarak ayrıntılı şekilde hazırladıklarını söylüyor. Ağın karmaşık hali herhangi bir şablona bağlı kalmaksızın örümceğin her bir bacağının hareketi sayesinde oluşuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı