Kuzey Buz Denizi buzullarının erimesinin bir çok deniz canlısını ve kuzey sularındaki eko sistemi tehdit ettiği belirlendi.
Science dergisinde yer alan araştırma sonuçlarına göre, buzul erimesinin okyanus suyunu seyrelterek, sudaki mineral yoğunluğunu azalttığı, bunun da kabuklarının ve iskeletlerinin oluşumu için bu minerallere ihtiyacı olan bir çok deniz canlısını tehlike altına soktuğu ortaya çıktı.
Çalışmaya katılan, Kanada Okyanus Bilimleri Enstitüsü'nden Fiona McLaughlin, bu canlıların olumsuz yönde etkilenmesinin, Kuzey Buz Denizi'ndeki eko sistem üzerinde ciddi düzeyde olumsuz sonuçları olacağını belirtti.
McLaughlin, deniz tabanında midye ve istiridyelerin, ayrıca "pteropods" ailesine mensup bir tür deniz salyangozu olan yumuşakçaların tehdit altında olduğunu ifade etti. McLaughlin, "Bu durum besin zincirini tehlikeye sokuyor. Bu organizmalar balıklar için birer besin kaynağıdır. Balıklar da foklar ve ayıların besin kaynağı. Kuzey Buz Denizindeki besin zinciri çok kısa olduğu için, çok da kırılgan" dedi.
Yapılan analizler sonucunda, buzul erimesinin bıraktığı tatlı suyun okyanus suyunu seyreltmesinin, sudaki aragonit ve kalsiyum karbonat minerallerinin yoğunluğunun azalmasına yol açtığı belirlendi. Bu mineraller, canlıların kabuk oluşturmalarını sağlıyor. Öte yandan erime suyu daha asitik hale getiriyor ve canlıların kabuklarının erime tehlikesi ortaya çıkıyor.
McLaughlin, "okyanus suyu bu canlıların kabuklarının yapımına katkı sağlayacak yerde, erozyona uğramasına yol açıyor" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı