9 Mayıs 2011 Pazartesi

Kütahya'da siyanür alarmı

Kütahya'da siyanür alarmı
Bölge halkı kaygıyla izliyor Merkeze 34 kilometre uzaklıktaki Gümüş köyü yakınlarında gümüş üretimi yapılan tesiste çöken setteki siyanürlü atıkların bir bölümü diğer iki kademeye dağıldı ve barajı tutan en alttaki sette çökme tehlikesi oluştu.
Kütahya’da merkeze 34 kilometre uzaklıktaki Gümüş köyü yakınlarında gümüş üretimi yapılan Eti Gümüş AŞ’ye ait tesisteki üç kademeli siyanür barajının setlerinden biri çöktü. Tesiste üretim durdurulurken baraj içerisindeki siyanürün çevreye yayılma tehlikesi belirdi. Çevredeki köylülerin çökme olmadan önce işletmeye gelerek yetkilileri uyardığı öğrenildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Metalurji Fakültesi Metalurji ve
Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. İsmail Duman, siyanürlü çamurun alt havuza akması durumunda tehlikenin artacağını belirterek “açık havada pekmez yapar gibi siyanürle işlem yapılamayacağına” dikkat çekti.
Köylüler uyardı ama...

Kütahya’daki işletmede siyanürlü atıkların depolandığı 3 kademeli barajın ortasında bulunan set çökünce atıkların bir bölümü diğer iki kademeye dağıldı ve barajı tutan en alttaki sette çökme tehlikesi oluştu. Aliköy beldesi ile Gümüş, Kızılcakaya, Dulkadir, Karaağaç köyleri sakinleri tesislerin önüne gelerek bilgi almaya çalıştı. Köylülerin çökme öncesinde de işletmeye gelerek tehlike konusunda uyarıda bulundukları öğrenildi. İşletme yetkililerine tepki gösteren köylüler uyarılarının dikkate alınmadığını belirtti. Şirket yetkilileriyle görüştükten sonra gazetecilere açıklama yapan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, “Şu anda bütün sistem kontrol altında. Her ihtimale karşı burada ekiplerimizi bekleteceğiz. En ufak bir risk gördüğümüzde planladığımız önlemleri devreye alacağız. Teknik ekip Ankara’dan geliyor” dedi.

1 yorum:

  1. Değerli blog yöneticisi makalelerinizi Beton buz olarak çok beğendik. Ekibimiz olarak başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil

Orman - Ekoloji - Çevre Ekosistem - çevre,doğa,bitkiler,canlı yaşamı